Pierluigi Di Ciccio
Professore/Professoressa associato/a
- Dipartimento di Scienze Veterinarie
- SSD: VET/04 - ispezione degli alimenti di origine animale
- ORCID: orcid.org/0000-0002-5129-0592
Contatti
- 011/6709213
- n/d
- pierluigialdo.diciccio@unito.it
- https://unito.webex.com/meet/pierluigialdo.diciccio
- Dipartimento di Scienze Veterinarie
Unità Igiene, Qualità e Sicurezza degli Alimenti
Campus Scientifico Grugliasco
Largo Paolo Braccini, 2, 10095, Grugliasco, Torino, TO - https://people.unito.it/persone/pierluigialdo.diciccio
- VCard contatti
Presso
- Department of Veterinary Sciences
- Dipartimento di Scienze Veterinarie - DSV
- Corso di Laurea in Produzioni e Gestione degli Animali in Allevamento e Selvatici - PGAAS
- Corso di Laurea in Tecniche della Prevenzione nell'Ambiente e nei Luoghi di Lavoro - SNT/4
- Corso di Laurea Magistrale in Scienze e tecnologie alimentari - STAL
- Degree Course in Veterinary Medicine
- Laurea Magistrale a Ciclo Unico in Medicina Veterinaria
- Struttura Didattica Speciale Veterinaria
Curriculum vitae
Prodotti della ricerca selezionati
Fate of Listeria monocytogenes in the Presence of Resident Cheese Microbiota on Common Packaging Materials
2020-01-01 Di Ciccio, Pierluigi; Rubiola, Selene; Grassi, Maria Ausilia; Civera, Tiziana; Abbate, Francesco; Chiesa, Francesco https://iris.unito.it/handle/2318/1738984
Understanding the Effect of Ozone on Listeria monocytogenes and Resident Microbiota of Gorgonzola Cheese Surface: A Culturomic Approach
2022-01-01 Panebianco, Felice; Rubiola, Selene; Buttieri, Chiara; Di Ciccio, Pierluigi Aldo; Chiesa, Francesco; Civera, Tiziana https://iris.unito.it/handle/2318/1873699
The Use of Ozone as an Eco-Friendly Strategy against Microbial Biofilm in Dairy Manufacturing Plants: A Review
2022-01-01 Felice Panebianco, Selene Rubiola, Pierluigi Aldo Di Ciccio https://iris.unito.it/handle/2318/1834359
Biofilm formation and genomic features of Listeria monocytogenes strains isolated from meat and dairy industries located in Piedmont (Italy)
2022-01-01 Di Ciccio, Pierluigi; Rubiola, Selene; Panebianco, Felice; Lomonaco, Sara; Allard, Marc; Bianchi, Daniela Manila; Civera, Tiziana; Chiesa, Francesco https://iris.unito.it/handle/2318/1869265
Effect of gaseous ozone on listeria monocytogenes planktonic cells and biofilm: An in vitro study
2021-01-01 Panebianco F.; Rubiola S.; Chiesa F.; Civera T.; Di Ciccio P.A. https://iris.unito.it/handle/2318/1795803
Filipello, V *, Di Ciccio, P A , Colagiorgi, A , Tilola, M , Romanò, A , Vitale, N , Losio, M N , Luini, M , Zanardi, E , Ghidini, S , Ianieri, A , Finazzi, G (2018)
Molecular characterisation and biofilm production in Staphylococcusaureus isolates from the dairy production chain in Northern Italy.
https://iris.unito.it/handle/2318/1684781
Di Ciccio, P *, Vergara, A , Festino, A R , Paludi, D , Zanardi, E , Ghidini, S , Ianieri, A (2015)
Biofilm formation by Staphylococcus aureus on food contact surfaces: Relationship with temperature and cell surface hydrophobicity.
https://iris.unito.it/handle/2318/1681752
P A Di Ciccio, I Geornaras, M C Nunnelly, E Zanardi, A Ianieri, J N Sofos (2011)
Survival of Salmonella in dried chicken meat residues on the surface of packaging materials.
https://iris.unito.it/handle/2318/1682021
Kourkoutas Y, Chorianopoulos N, Lazar V, Di Ciccio P. (2018) Bioactive Natural Products 2018. BioMed research international 2018 5063437 [DOI PMID]
Ghidini S, Zanardi E, Di Ciccio PA, Borrello S, Belluzi G, Guizzardi S, Ianieri A. (2018) Development and test of a visual-only meat inspection system for heavy pigs in Northern Italy. BMC veterinary research 14(1) 6 [DOI PMID]
Vergara A, Normanno G, Di Ciccio P, Pedonese F, Nuvoloni R, Parisi A, Santagada G, Colagiorgi A, Zanardi E, Ghidini S, Ianieri A. (2017) Biofilm Formation and Its Relationship with the Molecular Characteristics of Food-Related Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus (MRSA). Journal of food science 82(10) 2364-2370 [DOI PMID]
Colagiorgi A, Bruini I, Di Ciccio PA, Zanardi E, Ghidini S, Ianieri A. (2017) Listeria monocytogenes Biofilms in the Wonderland of Food Industry. Pathogens (Basel, Switzerland) 6(3) [DOI PMID]
Papini R, di Ciccio P, Marangi M, Ghidini S, Zanardi E, Vergara A, Giangaspero A, Nardoni S, Rocchigiani G, Mancianti F, Ianieri A. (2017) Occurrence of Toxoplasma gondii in Carcasses of Pigs Reared in Intensive Systems in Northern Italy. Journal of food protection 80(3) 515-522 [DOI PMID]
Di Ciccio P, Ossiprandi MC, Zanardi E, Ghidini S, Belluzzi G, Vergara A, Ianieri A. (2016) Microbiological contamination in Three Large-Scale Pig Slaughterhouses in Northern Italy. Italian journal of food safety 5(4) 6151 [DOI PMID]
Colagiorgi A, Di Ciccio P, Zanardi E, Ghidini S, Ianieri A. (2016) A Look inside the Listeria monocytogenes Biofilms Extracellular Matrix. Microorganisms 4(3) [DOI PMID]
Doulgeraki, Agapi I *, Di Ciccio, Pierluigi, Ianieri, Adriana, Nychas, George-John E (2017)
Methicillin-resistant food-related Staphylococcus aureus: a review of current knowledge and biofilm formation for future studies and applications.
https://iris.unito.it/handle/2318/1681744
Zanardi E, Caligiani A, Palla L, Mariani M, Ghidini S, Di Ciccio PA, Palla G, Ianieri A. (2015) Metabolic profiling by (1)H NMR of ground beef irradiated at different irradiation doses. Meat science 103 83-9 [DOI PMID]
Di Ciccio P, Meloni D, Festino AR, Conter M, Zanardi E, Ghidini S, Vergara A, Mazzette R, Ianieri A. (2012) Longitudinal study on the sources of Listeria monocytogenes contamination in cold-smoked salmon and its processing environment in Italy. International journal of food microbiology 158(1) 79-84 [DOI PMID]
Paludi D, Vergara A, Festino AR, Di Ciccio P, Costanzo C, Conter M, Zanardi E, Ghidini S, Ianieri A. (2011) Antimicrobial resistance pattern of methicillin-resistant Staphylococcus aureus in the food industry. Journal of biological regulators and homeostatic agents 25(4) 671-7 [PMID]
Conter M, Vergara A, Di Ciccio P, Zanardi E, Ghidini S, Ianieri A. (2010) Polymorphism of actA gene is not related to in vitro virulence of Listeria monocytogenes. International journal of food microbiology 137(1) 100-5 [DOI PMID]
Pedonese F, Fratini F, Pistelli L, Porta FM, Ciccio PD, Fischetti R, Turchi B, Nuvoloni R. (2017) Antimicrobial activity of four essential oils against pigmenting Pseudomonas fluorescens and biofilmproducing Staphylococcus aureus of dairy origin. Italian journal of food safety 6(4) 6939 [DOI PMID]
Insegnamenti
- Controllo sanitario dei prodotti della pesca, latte, uova, miele (VET0089B)
Laurea Magistrale a Ciclo Unico in Medicina Veterinaria - Food safety management systems (riservato agli studenti Eit Food) (SAF0210)
Corso di Laurea Magistrale in Scienze e tecnologie alimentari - STAL - Igiene degli alimenti di O.A. (VET0088A)
Laurea Magistrale a Ciclo Unico in Medicina Veterinaria - Igiene delle produzioni primarie e tecnologia e sicurezza degli alimenti di origine animale (SSP0005B)
Corso di Laurea in Tecniche della Prevenzione nell'Ambiente e nei Luoghi di Lavoro - SNT/4 - Industrie alimentari e Controllo degli alimenti (VET0088)
Laurea Magistrale a Ciclo Unico in Medicina Veterinaria - Ispezione, controllo e certificazione degli alimenti (VET0089)
Laurea Magistrale a Ciclo Unico in Medicina Veterinaria - Metodologie di controllo ufficiale sugli alimenti di origine animale e principi di legislazione in campo alimentare (VET0089C)
Laurea Magistrale a Ciclo Unico in Medicina Veterinaria
Temi di ricerca
Ricerca nell'ambito dell' Igiene e Sicurezza degli Alimenti di Origine animale (carni/derivati, latte/derivati, prodotti della pesca ecc.)
Il principale campo di ricerca è focalizzato sulla microbiologia degli alimenti e sullo studio della formazione di Biofilm di patogeni a trasmissione alimentare e microrganismi alteranti isolati da alimenti e ambienti di lavorazione nonchè la messa a punto di strategie per il controllo del Biofilm microbico nell'industria alimentare.
Reasearch in Food hygiene and Food safety field (meat products, dairy products, seafood products). My research interests focus on (i) monitoring microorganisms and their behavior in foods by application of standard and molecular techniques, (ii) enhancement of safety and quality of foods (iv) biofilm formation on biotic and abiotic surfaces and methods development for biofilm decontamination and control strategies.
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